SREDNJA STRUČNA SPREMA

Program obrazovanja za stjecanje zanimanja Kuhar:

Upišite prekvalifikaciju ili razred, bez obzira na dob ili ranije završenu školu.

Postanite kuhar i steknite znanja o znanja kako pripremiti sve vrste toplih i hladnih jela, sastaviti dnevne i tjedne jelovnike te pripremiti jela po narudžbi.

Nastava počinje prvi tjedan listopada, a zadnji rok za prijavu je: 29. rujna 2023.

kuhar

Promjena karijere je bliže nego što mislite.

Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski provodi osam različitih programa srednje stručne spreme i imamo dugogodišnje iskustvo u obrazovanju odraslih osoba. Svake godine obrazujemo brojne polaznike programa srednje stručne spreme.

Posao kuhara uključuje različite aktivnosti: naručivanje i preuzimanje živežnih namirnica, čišćenje, određivanje tehnologije pripremanja hrane, pripremanje namirnica i njihovu toplinsku obradu, podjelu hrane na pojedinačne obroke te garniranje i dekoriranje.

Kuhar priprema ili spravlja hladna i topla jela te kolače, prema dnevnim menijima ili jelovniku. Pri tome, poštuje recepte i količinske normative za upotrebu pojedinih namirnica u obrocima. Kuhari također pripremaju jela po narudžbi, salate, dressinge, tople napitke i jela poznatih svjetskih kuhinja.

Kuhar tijekom obavljanja poslova poštuje visoke higijenske standarde, pazi na higijenu i čistoću prostora i sredstava s kojima radi, te vodi brigu o skladištenju nepotrošenih namirnica. Nadalje, kuhar bilježi podatke za dnevni obračun upotrijebljenih namirnica, izdanih obroka hrane te kontrolira zalihe. Kuhari također brinu o održavanju strojeva i uređaja u kuhinji, kako bi oni bili ispravni i tehnički postojani.

Kuhar sudjeluje u pripremanju i sastavljanju jelovnika, dnevnih menija te u pripremi kalkulacija za određena jela i obroke.


Nastava je prilagođena zaposlenim osobama.

Predavanja se održavaju u popodnevnim satima i prilagođena su zaposlenim osobama. Predavanja počinju najranije od 16.30 sati i završavaju do 20.30 sati. Učestalost predavanja ovisi o tome da li polaznik upisuje razred ili prekvalifikaciju, te o broju razlikovnih ispita. Nastava za programe srednje stručne spreme održava se isključivo u učionici.


Predavanja na programu održavaju se u našem učilištu, na adresi Selska cesta 119, Zagreb. Učilište se nalazi na frekventnoj lokaciji i lako je dostupno polaznicima iz svih dijelova grada, bez obzira da li dolaze automobilom ili javnim prijevozom. Nedaleko od učilišta prolaze tri tramvajske linije i jedna autobusna.

Koje predmete ćete slušati?

Broj razlikovnih predmeta ovisi o tome da li polaznik upisuje razred s razlikom predmeta ili prekvalifikaciju, o školi koju je ranije pohađao te o godini završetka prethotne škole. Odluku o razlikovnim ispitima polaznik dobiva nakon upisa u program. Popis svih predmeta na programu možete pronaći niže.

1. RAZRED

1. HRVATSKI JEZIK

2. ENGLESKI JEZIK

3. NJEMAČKI JEZIK

4. POVIJEST

5. ETIKA/VJERONAUK

6. TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA

7. GOSPODARSKA MATEMATIKA

8. RAČUNALSTVO

9. BIOLOGIJA S HIGIJENOM I EKOLOGIJOM

10. OSNOVE TURIZMA

11. POZNAVANJE ROBE I PREHRANA

12. KUHARSTVO

13. PRAKTIČNA NASTAVA

2. RAZRED

1. HRVATSKI JEZIK

2. ENGLESKI JEZIK

3. NJEMAČKI JEZIK

4. ETIKA/VJERONAUK

5. TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA

6. GOSPODARSKA MATEMATIKA

7. RAČUNALSTVO

8. BIOLOGIJA S HIGIJENOM I EKOLOGIJOM

9. ORGANIZACIJA POSLOVANJA UGOSTITELJSKIH PODUZEĆA

10. OSNOVE TURIZMA

11. POZNAVANJE ROBE I PREHRANA

12. KUHARSTVO

13. PRAKTIČNA NASTAVA

3. RAZRED

1. HRVATSKI JEZIK

2. ENGLESKI JEZIK

3. NJEMAČKI JEZIK

4. ETIKA/VJERONAUK

5. TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA

6. GOSPODARSKA MATEMATIKA

7. POLITIKA I GOSPODARSTVO

8. POVIJEST HRVATSKE KULTURNE BAŠTINE

9. ORGANIZACIJA POSLOVANJA UGOSTITELJSKIH PODUZEĆA

10. POZNAVANJE ROBE I PREHRANA

11. KUHARSTVO

12. PRAKTIČNA NASTAVA

Što vam je sve potrebno da biste upisali program Kuhar?

  • Osobna iskaznica
  • Rodni list
  • Domovnica
  • Svjedodžba osmog razreda (samo za polaznike koji prvi put upisuju srednju školu)
  • Svjedodžbe svih ranije završenih razreda srednje škole (za polaznike koji nastavljaju srednjoškolsko obrazovanje ili upisuju prekvalifikaciju)
  • Svjedodžba o završenom radu ili potvrda o položenim ispitima državne mature (za polaznike koji upisuju prekvalifikaciju)
  • Potvrda liječnika o sposobnosti za obavljanje poslova Kuhar

POSEBNI UVJETI

Polaznici upisani u program prekvalifikacije prije polaganja završnog ispita moraju položiti razlikovne i dopunske ispite koje određuje Povjerenstvo Pučkog otvorenog učilišta Petar Zrinski, na osnovi priloženih dokumenata. Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobit će Odluku o razlikovnim i dopunskim ispitima, iz koje je vidljivo koji predmeti se priznaju i koje obveze ima u svezi sa svladavanjem programa prekvalifikacije.

Program obrazovanja za zanimanje Kuhar provodi se prema nastavnom programu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) i odobren je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske koje je našem učilištu izdalo dopusnicu za izvođenje programa.

6 dobrih razloga zašto upisati ovaj program

Program možete upisati bez obzira na dob

Naše programe srednje stručne pohađaju različitih dobnih skupina i stupnjeva obrazovanja. Bez obzira jeste li tek završili srednju školu, pohađali ju prije dvadesetak godina ili prvi put krećete, možete postati naš polaznik. Bitno je samo da imate minimalno 15 godina za upis u razred ili 17 godina za prekvalifikaciju. 

Po završetku programa možete upisati četverogodišnji smjer

Kada završite obrazovanje za trogodišnji program srednje stručne spreme možete kod nas nastaviti obrazovanje tako da se prekvalificirate za četverogodišnji smjer uz polaganje razlike predmeta. Ako završite i prekvalifikaciju, u e-radnoj knjižici vam ostaju oba zanimanja.

Prekvalifikaciju možete dovršiti unutar jedne školske godine

Svi polaznici koji su ranije završili trogodišnju ili četverogodišnju srednju školu, prekvalifikaciju mogu dovršiti unutar jedne školske godine. Polaznici će polagati samo one ispite koje nisu imali u školi koju su ranije završili. Trajanje obrazovanje za polaznike koji prvi put upisuju srednju školu ili nastavljaju nakon prekida je od 1-3 školske godine.

Predavanja su prilagođena zaposlenim osobama

Predavanja na programima odvijaju se u popodnevim satima, najranije od 16.30 sati do najkasnije 20.30 sati. Predavanja su isključivo radnim danom. Učestalost predavanja ovisi o broju razlikovnih predmeta te smjeru koji polaznik upisuje, a u prosjeku su ona 2-3 puta tjedno.

Skripte su osigurane za sve polaznike

Nakon upisa u učilište, niste dužni kupovati udžbenike ili skripte. Svi potrebni materijali su uključeni u cijenu te ih polaznici dobivaju tijekom školske godine u digitalnom formatu.


Ispitima možete pristupiti više puta

Ispitima možete pristupiti 8 puta po svakom predmetu. Ako predmet ne položite isprve, ponovno polaganje i izlazak na ispit se ne naplaćuju.


Po završetku programa stječete svjedodžbu o stečenom zanimanju koja se upisuje u e-radnu knjižicu i koje je ovjerilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

cIJENA PROGRAMA
upis u razred

Za polaznike koji prvi put upisuju srednju školu ili nastavljaju srednjoškolsko obrazovanje u ovom programu.

650,34 eura / 4.900,00 kn

Jednokratno na dan upisa, na žiro račun učilišta putem opće uplatnice ili Internet bankarstva

716,70 eura / 5.400,00 kn

Do 12 rata putem kreditnih kartica. Prihvaćamo kartice ZABE, Erstea i PBZ-a

783,06 eura / 5.900,00 kn

8-12 rata, putem općih uplatnica ili Internet bankarstva

66,36 eura / 500,00 kn

Upisnina / po razredu

39,82 eura / 300 kn

Trošak završnog rada / samo u završnom razredu

prekvalifikacija

Za polaznike koji već imaju dovršenu trogodišnju ili četverogodišnju srednju  školu.

915,79 eura / 6.900,00 kn

Jednokratno na dan upisa, na žiro račun učilišta putem opće uplatnice ili Internet bankarstva

982,15 eura / 7.400,00 kn

Do 12 rata putem kreditnih kartica. Prihvaćamo kartice ZABE, Erstea i PBZ-a

1.048,51 eura / 7.900,00 kn

8-12 rata, putem općih uplatnica ili Internet bankarstva

66,36 eura / 500,00 kn

Upisnina

39,82 eura / 300 kn

Trošak završnog rada / samo u završnom razredu

Fiksni tečaj konverzije kune u euro: 1 euro = 7,53450 kuna

Često postavljana pitanja

Koji su uvjeti za upis?

Minimalno završena osnovna škola. Navršenih 15 godina života za upis u razred i 17 godina života za upis na prekvalifikaciju.

Mogu li program upisati ako sam školu završio u inozemstvu?

Možete, no potrebno je najprije zatražiti nostrifikaciju svjedodžbe ranije završene škole u inozemstvu.

Koliko traje program?

Trajanje programa je od jedne do četiri škoske godine za polaznike koji upisuju razred. Prekvalifikacija traje jednu školsku godinu. Školska godina počinje prvi tjedan listopada i traje do sredine lipnja.

Da li mogu nastavu pratiti online?

Ne, programe za stjecanje srednje stručne spreme izvodimo isključivo u učionici.

Da li mogu po završetku polagati državnu maturu u učilištu?

Polaganje mature je moguće, no učilište ne organizira ispite. Za pristupanje maturi potrebno se obratiti Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Kojim danom i u koje vrijeme je nastava?

Raspored nastave se radi na tjednoj bazi i objavljuje svaki četvrtak za naredni tjedan. Predavanja su od 16.30h na dalje, isključivo radnim danom.

Da li se pri završetku dobije upis u radnu knjižicu?

Da. Po završetku programa u e-radnu knjižicu se upisuje zanimanje Ekonomist. Ako ste ranije završili neku drugu srednju školu, staro zanimanje vam se neće obrisati, već ćete uz njega imati dodatno.

Prijava na program obrazovanja za stjecanje srednje stručne spreme 

  • Prijavnica Vas ne obavezuje na upis niti se popunjavanjem iste rezervira mjesto u grupi. Po primitku prijavnice, osoblje Pučkog učilišta Petar Zrinski će Vas kontaktirati putem maila ili telefonski kako bi Vam pružili više informacija o odabranoj edukaciji te idućem dostupnom terminu.

Ako ste zainteresirani za upis molimo ispunite sva obvezna polja (*) u potpunosti, kako bi nam omogućili pouzdani kontakt s vama. Podatci se koriste isključivo za uspostavljanje kontakta s vama kako bi vam dali upute vezane uz upis programa. Podatci se ne prosljeđuju trećim osobama.

imE i PREZIME:
KONTAKT BROJ:
Email AdRESA:
PROGRAM ZA KOJI SE PRIJAVLJUJETE:
NAČIN ODGOVORA:
Molimo odaberite
  • Molim da me kontaktirate putem E-maila
  • Molim da me kontaktirate telefonski
vaša poruka:
0 of 350
SUGLASNOST:
NOVOSTI:


Mogućnost korištenja vaučera

Iskoristite vaučer financiran od strane HZZ-a kako biste umanjili cijenu svoje edukacije.