17 svibnja, 2022

Obrazovanje nakon završene trogodišnje srednje škole

Mogućnosti obrazovanja nakon završene srednje škole

Po završetku trogodišnje srednje škole mnogi se učenici trogodišnjih srednjih škola pitaju što i kako dalje i postoje li mogućnosti za obrazovanje nakon završene trogodišnje srednje škole. Iako učenici strukovnih škola po završetku obrazovanja mogu odmah raditi u struci, dio učenika ipak iskazuje želju da nastave svoje obrazovanje i steknu četverogodišnju srednju stručnu spremu te potom upišu fakultet.

Dobra vijest je da završetak trogodišnje srednje škole ne znači nužno i kraj obrazovanja jer danas postoji mnogo opcija za nastavak školovanja. Učenici svoje obrazovanje mogu nastaviti u matičnoj školi ili se obrazovati u sustavu obrazovanja odraslih.

Obrazovanje nakon završene trogodišnje srednje škole

Prednosti sustava obrazovanja za odrasle

Škole za obrazovanje odraslih, poznatije kao tzv. večernje škole, postoje već dugi niz godina u Hrvatskoj te omogućavaju prekvalifikaciju za drugi smjer. Također omogućuju prvi upis u srednju školu osobama koje nisu do sada pohađale srednjoškolsko obrazovanje ili su ga iz nekog razloga prekinule.

POHAĐAJTE NASTAVU UZ RAD

Pohađanje ovakve škole ima brojne prednosti. Nastava je prilagođena zaposlenim osobama, te se odvija u popodnevnim satima. Iako u nećete imati učenička ili studentska prava, možete se normalno zaposliti i nastaviti svoje obrazovanje uz rad. Sama predavanja se odvijaju u popodnevnim satima, nekoliko puta tjedno, a ispitni rokovi su tijekom cijele godine. Sama kvalifikacija koju ćete dobiti po završetku programa ni po čemu se ne razlikuje od kvalifikacije osobe koja je pohađala redovnu školu i stečeno zanimanje se upisuje u e-Radnu knjižicu.

PO ZAVRŠETKU PROGRAMA MOŽETE UPISATI FAKULTET

Polaznici koji završe prekvalifikaciju za četverogodišnji smjer mogu polagati ispite državne mature ili se upisati na neki od privatnih fakulteta koji ne traži polaganje navedenih ispita. Polaznici koji se odluče za prekvalifikaciju, razlikovne ispite polažu unutar jedne školske godine što znači da već u lipnju mogu pristupiti ljetnom roku državne mature. Samo polaganje mature odvija se izvan ustanove te se polaznici trebaju javiti Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Državna matura

Nastavite obrazovanje na tečaju

Stjecanje četverogodišnje srednje stručne spreme otvara vam vrata za daljnja usavršavanja i osposobljavanja. Na tržištu je moguće pronaći mnoštvo programa koje polaznicima omogućuju dodatno obrazovanje u trajanju od nekoliko mjeseci. Međutim, većina navedenih programa ima propisane minimalne uvjete upisa koje donosi Agencija za strukovno obrazovanje odraslih (ASOO). Najčešće, minimalan uvjet upisa je četverogodišnja srednja stručna sprema. Ako završite prekvalifikaciju, a ne planirate pohađati fakultet, po završetku edukacije možete obrazovanje nastaviti na nekom od programa osposobljavanja.

Ako vas zanimaju dodatne informacije o programima, njihovom sadržaju i nastavnom planu, slobodno pogledajte ponudu naših programa obrazovanja na sljedećem linku: Programi srednje stručne spreme.


Verificirani programi

Programi obrazovanja su verificirani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za strukovno obrazovanje i oborazovanje odraslih (ASOO) te se upisuju u e-Radnu knjižicu.

Iskustvo u provedbi programa

Učilište ima više od 18 godina iskustva u obrazovanju odraslih. Kroz obrazovne programe dosad se školovalo više od 2500 polaznika, a na učilištu predaje preko 30 stručnjaka iz različitih područja.

Verificirana online nastava

Online nastavu provodimo na programima: Knjigovođa, Stručnjak za internet marketing i Voditelj pripreme i provedbe EU projekata. Na programu Propedeutika psihoterapije provodi se kombinirana nastava.