Provedba online nastave u periodu epidemije COVID-19

Nastava na programima za stjecanje srednje stručne spreme, osposobljavanjima i usavršavanjima provodi se sukladno uputama Agencije za strukovno obrazovanje odraslih i Nacionalnog stožera. Sukladno trenutnim epidemiološkim mjerama, nastava se provodi u učionici za polaznike programa srednje stručne spreme uz poštivanje epidemioloških mjera (ograničen broj osoba u učionici, dezinfekcija ruku, nošenje maski).

Polaznici programa osposobljavanja, usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja nastavu prate ili online ili kombiniranim modelom. Na kombiniranom modelu dio polaznika pohađa nastavu u učionici uz poštivanje epidemioloških mjera, a ostatak grupe pohađa nastavu online prijenosom uživo.

Nastava se prebacuje na potpuno online izvođenje ukoliko dođe do daljnjih ograničenja okupljanja te će polaznici biti pravovremeno obavješteni o novom obliku nastave i dobiti upute kako mu pristupiti. Osim po preporukama nadležnih tijela, Učilište može privremeno organizirati online nastavu u slučaju da se u grupama programa obrazovanja pojave polaznici sa simptomima COVID-a 19, pokaže se da provođenje učioničke nastave ugrožava zdravlje polaznika ili ako u grupi bude više polaznika koji su u samoizolaciji.


Programi osposobljavanja/usavršavanja s upisom u e-radnu knjižicu, a koji su polaznicima dostupni putem sustava učenja na daljinu su:

 • Program osposobljavanja za Knjigovođu
 • Program usavršavanja za poslove Voditelja pripreme i provedbe EU projekata
 • Program osposobljavanja za Suradnika u pripremi i provedbi EU projekata
 • Program osposobljavanja za Stručnjaka za Internet marketing
 • Program osposobljavanja za Dadilje*

Iznad navedeni programi dostupni su online tokom cijelog izvođenja, neovisno o epidemiji.

*Teorijska nastava programa za Dadilje provodi se online u slučaju loše epidemiološke situacije, a vježbe se pauziraju te se nadoknada odrađuje kada se epidemiološka slika poboljša ili se organizira odrada u manjim grupama. Napomena se ne odnosi na praktičnu nastavu čija se odrada dogovara zasebno u odnosu na predavanja i vježbe.


Programi cjeloživotnog obrazovanja koji su polaznicima dostupni putem sustava učenja na daljinu su:

 • Propedeutika psihoterapije

Iznad navedeni program dostupan je online tokom cijelog izvođenja, neovisno o epidemiji.


Programi za stjecanje srednje stručne spreme koji su polaznicima dostupni putem sustava učenja na daljinu su:

 • Program prekvalifikacije ili stjecanja srednje stručne spreme za zanimanje: Ekonomist
 • Program stjecanja srednje stručne spreme za zanimanje: upravni referent
 • Program prekvalifikacije i stjecanja srednje stručne spreme za zanimanje: Komercijalist
 • Program stjecanja srednje stručne spreme za zanimanje: Poslovni tajnik
 • Program stjecanja srednje stručne spreme i prekvalifikacija za zanimanje : Hotelijersko-turistički tehničar
 • Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje : Slastičar/ka 
 • Program stjecanja srednje stručne spreme i prekvalifikacije za zanimanje: Kuhar

Iznad navedeni programi održavaju se online samo u slučaju loše epidemiološke situacije,  po preporukama Agencije za strukovno obrazovanje odraslih. Po završetku epidemioloških mjera polaznici se vraćaju u učionice.


Za vrijeme trajanja epidemije COVID-19, sva nastava na programima srednje stručne spreme, osposobljavanja i usavršavanja uspješno se provodi putem sljedećih sustava:

 1. ZPolaznik – LMS sustav za komunikaciju i distribuciju nastavnih materijala. Svi polaznici upisani su u predviđene kolegije te su im putem platforme ZPolaznik dostupni nastavni materijali te omogućena komunikacija s nastavnicima i ostalim službama.
 2. Office365 – sustav s alatima koji omogućuju suradnju i komunikaciju između svih sudionika u obrazovnom sustavu. Sustav je na raspolaganju službama i nastavnicima Učilišta, a najviše se koristi MS Office aplikacijski paket.
 3. Zoom – Sustav za videokonferencije putem kojeg se izvodi sinkrona nastava. Svi polaznici i nastavnici upoznati su s načinom rada Zoom aplikacije, a sva predavanja se snimaju te su dostupna polaznicima 10 dana nakon održanog predavanja.
 4. Vimeo – sustav za distribuciju snimljenih video sadržaja kojem svi polaznici Pučkog otvorenog učilišta Petar Zrinski imaju pristup, ovisno o programu kojeg pohađaju.
 5. Classmarker – online alat za izradu i distribuciju kvizova koji se koriste u nastavi.