8 ožujka, 2022

Samostalni knjigovođa (tečaj): Stvari koje vam nisu rekli

Ako želite postati knjigovođa i tražite tečaj za osposobljavanje za knjigovođu, postoji jako puno opcija i teško je odabrati onaj pravi. Vjerojatno si ne možete priuštiti skupu pogrešku da odaberete pogrešan tečaj i to tek shvatite naknadno kada bude kasno.

Problem s nekim programima je što nemaju praktičnu nastavu, pa je teorija jedino što dobijete od predavanja. Ova vrsta programa, naravno, nije tako dobra kao ona koja ima i praktičnu i teorijsku nastavu jer će biti teško pronaći posao ako se sve što znate raditi temelji na teoriji. Ipak, to možda ne biste pomislili kada vidite cijene koje neke od obrazovnih ustanova naplaćuju za svoje zastarjele programe.

Ono što dodatno zbunjuje su nazivi tečajeva. Na primjer, postoje tečajevi pod nazivom Samostalni knjigovođa, Knjigovođa, Samostalni računovođa…Nekada ste program mogli nazvati kako god ste htjeli, a većina je u sebi imala Knjigovođa ili Samostalni knjigovođa. Neki su čak otišli tako daleko da su svoj program nazvali "Glavni knjigovođa". Zvuči dobro, zar ne?

Proizvoljno nazivanje programa može biti privlačno polaznicima, ali i obmanjujuće

samostalni knjigovođa

Naziv programa "Samostalni knjigovođa" može biti zbunjujuć za početnike jer implicira da ćete nakon završetka programa moći odmah i samostalno raditi kao knjigovođa. Važno je zapamtiti da će vas većina tečajeva naučiti kako voditi poslovne knjige, obaviti osnovne računovodstvene poslove i neke porezne poslove, ali praktična nastava je ono što čini vaš put u karijeri uspješnijim, jer vam daje praktično iskustvo u stvarnom okruženju rada u knjigovodstvenom servisu. Stoga morate dobro istražiti prije nego što se prijavite za neki program. Čuvajte se tečajeva koji ne nude praktičnu nastavu.

Neke škole još uvijek nude prastare tečajeve bez praktične nastave. Pod praktičnom nastavom mislimo na obavljanje stvarnog knjigovodstvenog posla u knjigovodstvenom servisu, a ne samo na vježbanje zadataka u učionici. Obično ćete prepoznati te staromodne tečajeve ako nude tečaj "Samostalni knjigovođa" i/ili tečaj "Knjigovođa" - od kojih nijedan nema praktičnu obuku. Ti su programi zastarjeli i treba ih izbjegavati ako ozbiljno razmišljate o svojoj budućnosti u knjigovodstvu.

Srećom, danas postoji puno više pravila i propisa o tome kako možete nazvati svoj program. Danas Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) poznaje samo dva programa u području knjigovodstva i računovodstva koja ustanove za obrazovanje odraslih mogu verificirati:

  • Knjigovođa (Program osposobljavanja za poslove knjigovođe)
  • Računovođa (Program usavršavanja za poslove u računovodstvu)

Obrazovne institucije koje žele na tržištu nuditi suvremene edukacije za knjigovođe i računovođe moraju ishoditi pozitivno stručno mišljenje Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koje izgleda ovako:

dopusnica knjigovoda

Knjigovođa je program u kojem se uči od nule i prikladan je za početnike, a Računovođa je program za koji trebate imati više znanja i iskustva da biste se upisali.

Ako ste početnik, trebali biste početi s programom za osposobljavanje za knjigovođe. Zatim, nakon što završite, možete se odlučiti za dublje usavršavanje u računovodstvu odabirom specijalizacije Računovođa.

lm1

Knjigovodstvo za početnike (PDF)

Popis najvažnijih pojmova koje budući knjigovođe trebaju znati.

Pobrinite se da program koji planirate upisati nudi praktičnu obuku u knjigovodstvenom servisu ako želite izvući maksimum iz svog obrazovanja. Ako program to ne nudi, potražite drugi jer je bez tog praktičnog iskustva teže svladavati teorijsko gradivo i teže ćete naći posao knjigovođe kada završite. Najlakši način da provjerite što sadrži program koji vas zanima je da nazovete školu i izravno se raspitate uključuje li njihov nastavni plan i program praktičnu nastavu u knjigovodstvenom servisu.

Što učiniti sljedeće?

  • Istražite i postavite mnogo pitanja obrazovnoj instituciji koju razmatrate prije nego se prijavite za program

  • Provjerite nudi li program praktičnu obuku u stvarnom okruženju i čuvajte se tečajeva koji ne nude praktičnu nastavu

Uz toliko dostupnih opcija, važno je znati što želite dobiti od tečaja knjigovodstva. Sastavili smo ovaj kompletni popis od 21 faktora koji vam mogu pomoći u donošenju odluke pri odabiru programa za osposobljavanje za knjigovođu. Sretno u potrazi!

Verificirani programi

Programi obrazovanja su verificirani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za strukovno obrazovanje i oborazovanje odraslih (ASOO) te se upisuju u e-Radnu knjižicu.

Iskustvo u provedbi programa

Učilište ima više od 20 godina iskustva u obrazovanju odraslih. Kroz obrazovne programe dosad se školovalo više od 2500 polaznika, a na učilištu predaje preko 30 stručnjaka iz različitih područja.

Verificirana online nastava

Online nastavu provodimo na programima: Knjigovođa, Internetski marketing i brendiranje, Razvoj i dizajn web sučelja u WordPress-u i Asistent za upravljanje projektima. Na programu Propedeutika psihoterapije provodi se kombinirana nastava.

Mogućnost korištenja vaučera

Iskoristite vaučer financiran od strane HZZ-a kako biste umanjili cijenu svoje edukacije.