8 ožujka, 2022

Što vam sve treba za otvaranje knjigovodstvenog servisa?

Razmišljate o pokretanju vlastitog knjigovodstvenog servisa?

Ako usput imate i prirodan talent za brojeve i pedantni ste u radu, pokretanje vlastite knjigovodstvene tvrtke može biti savršen posao za vas.

Vjerojatno ste već na forumima i u Facebook grupama čitali o tome kako su potrebne godine prakse i iskustva za pokretanje uspješnog knjigovodstvenog servisa. Istina je, što više iskustva imate biti će vam lakše. No, jednom morate donijeti odluku i krenuti. Iskustvo će doći sa ponavljanjem.

Da pojasnimo, ne tvrdimo da je pokretanje vlastitog knjigovodstvenog servisa bez iskustva jednostavno, ali kažemo da je moguće. Biti će potreban naporan rad i predanost, ali uz pravilan način razmišljanja i dobrog mentora koji vas može savjetovati kada stvari malo zapnu možete to ostvariti. Uostalom, što je sa svim ostalim knjigovođama prije vas koji su pokrenuli svoje servise s malo ili nimalo iskustva? I oni su morali negdje početi, zar ne? 

Bilo da već radite kao knjigovođa u nečijem servisu i tajno maštate o pokretanju svojega ili ste totalni početnici koji tek trebaju otkriti vrijednost ove tražene vještine u ovom tekstu ćete pronaći neku korisnu informaciju za sebe koja će vam olakšati odgovor na pitanje - što sve treba za otvaranje knjigovodstvenog servisa?

Zašto uopće osnovati knjigovodstvenu tvrtku?

Nekoliko je razloga zašto je osnivanje vlastite knjigovodstvene tvrtke mudra odluka. Prije svega, uvijek postoji velika potražnja za knjigovođama. Drugo, imate potencijal zaraditi puno novca u ovom poslu, ako vam je to cilj. I na kraju, to je sjajan način za ulazak u poduzetništvo. Ako niste sigurni je li pokretanje vlastitog posla nešto za vas, knjigovodstvo bi moglo biti odlično mjesto za početak. To je nisko rizično ulaganje, a možete naučiti puno o vođenju vlastitog posla dok radite s klijentima.

Napravili smo nasumičnu analizu poslovanja knjigovodstvenih servisa i ono što smo vidjeli nije nas uopće iznenadilo. Prema financijskim podacima dostupnima na Fininfo.hr svi knjigovodstveni servisi koje smo analizirali imaju stabilan i kontinuirani rast prihoda što je pokazatelj da čak i u krizi mogu poslovati dobro.

otvaranje knjigovodstvenog servisa uvjeti

Poslovni prihodi 6 različitih knjigovodstvenih servisa

Koji su uvjeti za otvaranje knjigovodstvenog servisa?

Tko može pokrenuti knjigovodstveni servis u Hrvatskoj? S pravnog stajališta, bilo tko  može osnovati knjigovodstvenu tvrtku bez obzira na obrazovanje i iskustvo.

Međutim, važno je zapamtiti da ste sami odgovorni za svoj uspjeh. To znači da ako nemate vještine ili iskustvo potrebno za vođenje uspješnog poslovanja, na vama je da naučite ono što trebate znati za obavljanje tog posla.

Ipak, određene osobine su bitne za pokretanje knjigovodstvene tvrtke. Prije svega, morate biti strpljivi i pažljivi. Imat ćete klijente iz različitih sredina s različitim potrebama i brigama, tako da morate biti dobri u pažljivom slušanju i razumijevanju njihovih poslovnih situacija.

Također vam je potrebno dobro oko za detalje jer je moguće napraviti skupe greške ako ste nepažljivi ili olako shvaćate svoj posao. Konačno, morate biti organizirani i učinkovito upravljati svojim vremenom. Nije svatko spreman pokrenuti vlastiti posao. Ali ako imate želju i odlučnost, svatko to može učiniti i živjeti život po svojim pravilima.


Koji su minimalni tehnički uvjeti za knjigovodstveni servis?

Za otvaranje knjigovodstvenog servisa u Hrvatskoj nema propisanih minimalnih tehničkih uvjeta. Knjigovođe koji samostalno otvaraju servis unajmljuju ili kupuju poslovni prostor ili pak dio stambenog prostora prilagođavaju stvaranju ureda za sebe i svoje zaposlenike.


Treba li mi licenca za otvaranje knjigovodstvenog servisa?

Knjigovodstvena licenca je nešto što u Hrvatskoj još uvijek ne postoji. S obzirom na to osoba koja u Hrvatskoj otvara tvrtku koja će se baviti knjigovodstvom kao jednom od djelatnosti ne mora imati licencu. Želite li se baviti knjigovodstvom i postati knjigovođa poželjno je završiti srednju strukovnu školu za ekonomista s kojom ćete postati kompetentni za vršenje knjigovodstvenog posla ili završiti osposobljavanje za posao knjigovođe te dobiti to zvanje upisano u radnu knjižicu.

Tri stvari koje jamče uspjeh vašeg budućeg knjigovodstvenog servisa

otvaranje knjigovodstvenog servisa

1) Posjedujete znanje o knjigovodstvu ili bar veliku želju da naučite

Imate prednost ako već znate voditi knjigovodstvo, no čak i ako ne znate postoje načini da naučite. Trebate znati i najnovije porezne zakone i kako oni utječu na poduzeća. Iako se porezni zakoni stalno mijenjaju, i dalje biste trebali biti u toku s njima. Ako niste sigurni u svoje znanje knjigovodstva trebali biste ga osvježiti čitanjem knjiga, traženjem savjeta od prijatelja ili kolega koji se dobro razumiju u knjigovodstvo ili pak pohađanjem certificiranog tečaja knjigovodstva.


2) Imate adekvatne alate i softver

Za vođenje knjigovodstva potrebni su vam pravi alati. To znači imati dobar softver i pouzdano računalo. Iako postoji mnogo besplatnih programa, isplatiti će vam se uložiti u neki dobar softver.


3) Dobri ste u marketingu i privlačenju klijenata

Koliko god da ste dobri u knjigovodstvu, ako nemate klijente, posao vam se neće razvijati. Zato je privlačenje novih klijenata kroz marketing ključno za pokretanje (i rast) uspješne knjigovodstvene tvrtke. Pokušajte razmišljati izvan okvira i smislite kreativne načine da svoj novoosnovani servis ponudite na tržištu. Možda da ponudite besplatne konzultacije ili snižene cijene za nove klijente?

Pored svega, ako imate završenu neku vrstu obuke ili certifikata u području knjigovodstva od strane renomirane institucije to će vašem servisu pružiti vjerodostojnost.

lm1

Knjigovodstvo za početnike (PDF)

Popis najvažnijih pojmova koje budući knjigovođe trebaju znati.

Evo što sve trebate da biste pokrenuli vlastiti knjigovodstveni servis

knjigovodstveni poslovi

Registrirajte tvrtku da možete legalno poslovati

Odaberite naziv za svoj servis i provjerite je li naziv dostupan. Predlažemo da što više toga obavite online kako biste uštedjeli vrijeme. Upute o tome kako osnovati tvrtku online možete pročitati na portalu hitro.hr. Raspitajte se i o aktualnim poticajima za poduzetnike početnike.


Osigurajte si uredski prostor ili barem mirnu sobu

Trebati ćete negdje raditi. To može biti kućni ured, zajednički uredski prostor ili čak neka mirna soba u vašoj kući. Međutim, to bi trebalo biti mjesto gdje se možete opustiti i usredotočiti na posao kada je to potrebno.


Nabavite kvalitetan stol i stolicu

Sada vam se to možda ne čini kao važna stvar, ali pošto ćete provoditi puno vremena za svojim stolom, važno je imati udobno mjesto za rad. Provjerite imate li sve što vam je potrebno na dohvat ruke kako se ne biste morali previše kretati za vrijeme dok ste koncentrirani na posao.


Kupite računalo, pisač i skener

Računalo vam je potrebno da biste mogli koristiti knjigovodstveni program. Također, morate biti u mogućnosti kreirati ponude, fakture i slično, a trebali biste imati i kvalitetan skener ako planirate skenirati fotografije.


Nabavite dobar knjigovodstveni softver

To će vam pomoći u praćenju financija vašeg klijenta i olakšati generiranje faktura, izvješća itd. Međutim, ne treba vam najskuplji softver na tržištu. Samo provjerite je li program koji odaberete jednostavan za korištenje i ima sve značajke koje su vam potrebne. Preporučamo Minimax zbog njegove jednostavnosti i lakoće korištenja. Ima sve potrebne značajke, radi u oblaku, tako da svojim podacima možete pristupiti s bilo kojeg mjesta s internetskom vezom, a radi čak i na starijim računalima jer ne zahtijeva toliko računalne snage kao drugi programi.


Uložite u marketing radi dobivanja prvih klijenata

Marketing može biti kompliciran, pogotovo jer se natječete s tvrtkama koje imaju više iskustva i veći budžet. Međutim, postoji nekoliko stvari koje trebate učiniti kako biste bili sigurni da je će vaše poslovanje započeti uspješno:

 • Izradite logotip

  U početku ne morate trošiti puno novca i vremena na to. Povoljne dizajnere logotipa možete tražiti na platformama kao što je Freelance.hr ili pitati u Facebook grupi kao što je Poduzetnici za poduzetnike. Možete ga i sami pokušati napraviti besplatno u Canvi. Nemojte previše mozgati oko ovoga u početku. Dovoljno je da imate nešto za početak i prijeđite na idući korak.
 • Profesionalna e-mail adresa

  Ne želite imati Gmail ili Hotmail adresu za svoj servis - izgleda neprofesionalno. Kupite domenu preko Namecheap-a ili Regice i kreirajte adresu e-pošte s tim (npr. info@vasatvrtka.com). Imate pravo na jednu besplatnu .hr domenu pa to proučite ovdje
 • Posjetnice i letci

  Ovo su osnovni marketinški materijali koji će vam pomoći u reklamiranju vaših knjigovodstvenih usluga. Dobro ih je imati pri ruci, jer nikada ne znate koga možete sresti.
 • Napravite dobru web stranicu 

  Dobro napravljena web stranica važna je za svaku marketinšku kampanju. To je vaš prvi dojam koji ostavljate na potencijalne klijente, stoga se pobrinite da izgleda profesionalno i odražava kvalitetu vašeg rada. Ako ne biste na poslovni sastanak došli u poderanoj odjeći nemojte se ni sramotiti sa lošom web stranicom.
 • Uložite u SEO

  Također biste trebali razmisliti o ulaganju u SEO (optimizacija za tražilice). Ovo je proces koji pomaže da se vaša web stranica prikaže na prvoj stranici tražilice. Na primjer, ako netko traži knjigovođu u vašoj lokaciji, vjerojatno će to upisati u Google i doći na vašu web stranicu ako je ona jedan od najboljih rezultata i to besplatno. Zato je SEO toliko važan – daje vam više mogućnosti da se plasirate na tržište i privučete potencijalne klijente. 
 • Povežite se s vlasnicima tvrtki

  Umrežavanje je izvrstan način za upoznavanje novih ljudi i povezivanje. Idite na sastanke lokalne gospodarske komore ili budite na drugim događajima koji su relevantni za vašu industriju gdje biste mogli upoznati poduzetnike koji trebaju vaše usluge. Nikad ne znate koga ćete sresti, a možda će im trebati vaše usluge. Ne zaboravite ponijeti posjetnice! Dodatno za ovo možete koristiti Linkedin.
 • Pametno koristite društvene mreže

  Društveni mediji mogu biti moćan alat za marketing vašeg poslovanja. Međutim, važno ga je koristiti mudro. Nemojte stalno samo objavljivati vijesti o svojim uslugama – to će brzo dosaditi. Umjesto toga, pomiješajte vijesti iz industrije, korisne savjete ili čak smiješne objave koje će vaša ciljana publika cijeniti. To će vam pomoći da ostanete na umu ljudi i zadržite ih zainteresiranima za ono što imate za reći.
 • Razmislite o plaćenom oglašavanju

  Plaćeno oglašavanje može biti izvrstan način da brzo dosegnete više ljudi. Ako imate budžet za oglašavanje od barem 500kn mjesečno, počnite s Google ili Facebook oglasima. Obje ove platforme omogućuju vam da ciljate svoju publiku na temelju njihovih interesa, demografije i lokacije. To znači da je veća vjerojatnost da ćete dosegnuti ljude koji su zainteresirani za vaše usluge.

Što ako nemate iskustva ili trebate osvježiti znanje završite tečaj knjigovodstva?

Iako vam nije potrebna diploma iz računovodstva da biste pokrenuli knjigovodstveni servis, polaganje osnovnog tečaja knjigovodstva pomoći će vam da steknete vještine da napravite prvi korak i pokrenete vlastiti knjigovodstveni servis. Ako ste totalni početnici i prvi put se susrećete sa knjigovodstvom bilo bi idealno da nakon završetka tečaja neko vrijeme radite u knjigovodstvenom servisu pod mentorstvom iskusnog knjigovođe. 

Ako već radite u knjigovodstvenom servisu tečaj vam može pomoći da popunite rupe u znanju i ohrabriti vas za idući korak. Nakon toga sve ovisi o vašoj predanosti i iskustvu koje ćete s vremenom skupiti. 

Ako trebate naučiti knjigovodstvo ili osvježiti znanje, pročitajte Top 3 praktična načina kako naučiti knjigovodstvo i postati knjigovođa.

Osnivanje vlastitog knjigovodstvenog servisa definitivno nije mala stvar, ali uz malo napornog rada i predanosti, možete to ostvariti. Za dobre stvari se vrijedi potruditi. Samo ne zaboravite svoje ciljeve i idite korak po korak. Sretno!

Verificirani programi

Programi obrazovanja su verificirani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za strukovno obrazovanje i oborazovanje odraslih (ASOO) te se upisuju u e-Radnu knjižicu.

Iskustvo u provedbi programa

Učilište ima više od 18 godina iskustva u obrazovanju odraslih. Kroz obrazovne programe dosad se školovalo više od 2500 polaznika, a na učilištu predaje preko 30 stručnjaka iz različitih područja.

Verificirana online nastava

Online nastavu provodimo na programima: Knjigovođa, Stručnjak za internet marketing i Voditelj pripreme i provedbe EU projekata. Na programu Propedeutika psihoterapije provodi se kombinirana nastava.