8 ožujka, 2022

Knjigovodstvo za početnike: Brzi vodič za promjenu karijere

Ako želite saznati što je knjigovodstvo, što znači biti knjigovođa, koliko su knjigovođe plaćene i koji su koraci potrebni da postanete knjigovođa - pročitajte ovaj brzi vodič "Knjigovodstvo za početnike"!

Što je knjigovodstvo i zašto je potrebno?

knjigovodstvo za početnike

Knjigovodstvo je proces evidentiranja financijskih transakcija i poslovnih detalja u glavnoj knjizi. Svako poduzeće, bilo da je veliko ili malo, mora voditi evidenciju o svojim rashodima i prihodima. Ove informacije se koriste za donošenje odluka o budućnosti tvrtke.

Prema definiciji, knjigovodstvo je: “...organiziran sustav koji, na temelju valjanih isprava, prati financijske tijekove i gospodarske proces, te vremenskim slijedom bilježi nastale poslovne promjene na imovini, obvezama, kapitalu, prihodima, rashodima i financijskom rezultatu.


Postoji li razlika između knjigovodstva i računovodstva?

Knjigovođa prati i kategorizira financijske transakcije tvrtke, a računovođa radi sljedeći korak i analizira i tumači financijske informacije. Dakle, na neki način bi se moglo reći da je računovodstvo krajnji rezultat knjigovodstva.

Posao knjigovođe je pratiti i kategorizirati financijske transakcije, dok računovodstvo vodi ove informacije još jedan korak dalje analizirajući ih i dajući im smisao.

Knjigovodstvo i računovodstvo dvije su strane istog novčića. Bez knjigovođa ne bi bilo načina za praćenje financija u tvrtki. Bez računovođa ne bi bilo nekoga tko bi analizirao ove informacije i pružio im smislena tumačenja. Knjigovođe su više usredotočeni na svakodnevne operacije, dok računovođe pružaju uvid u dugoročno financijsko zdravlje organizacije.


Koji su poslovi knjigovođe?

Opis posla - dobar knjigovođa prati sve financijske transakcije koje obavlja neka tvrtka, kao i priprema i podnosi porezne prijave. Također prati bankovni račun tvrtke, plaća račune i plaće zaposlenika. Ukratko, knjigovođa je odgovoran osigurati da financijski aspekti poslovanja neke tvrtke budu u redu.


Je li knjigovodstvo teško?

poslovi knjigovode

Knjigovodstvo je puno lakše nego što mislite! Ono uključuje bilježenje financijskih transakcija i njihovo stavljanje u ispravne kategorije. Da bi to radili učinkovito, knjigovođe koriste knjigovodstvene softvere kao što je Minimax kako bi organizirali informacije tako da ih je lako razumjeti. Sve dok dobro razumijete osnovnu matematiku i ako ste osoba orijentirana na detalje, knjigovodstvo bi vam trebalo biti lako.


Zašto bi netko htio biti knjigovođa?

Knjigovođe su vrlo tražene i to s razlogom – imaju važnu ulogu u svakom poslu. Evo samo nekoliko razloga zašto je dobra ideja biti knjigovođa:

  • Odlična plaća - portal Mojaplaća.hr piše da je prosječna plaća za knjigovođu u Hrvatskoj od 4634 do 8374 HRK. Ako se dodatno potrudite, pa napredujete do pozicije voditeljice računovodstva plaća vam može biti od 5309 - 11792 HRK.

  • Sigurnost posla - biti knjigovođa znači da ćete imati stabilnost radnog mjesta u godinama koje dolaze. Poznajete li puno knjigovođa bez posla?

  • Sam svoj šef - možete otvoriti vlastiti knjigovodstveni servis!

  • Vodite sami svoje knjige - ako ste vlasnik male tvrtke, vođenje vlastitog knjigovodstva može vam uštedjeti puno novca, a i možete imati bolji uvid u financije svoje tvrtke

  • Fleksibilan raspored – većina knjigovođa radi puno radno vrijeme i može postaviti svoje radno vrijeme na temelju onoga što najbolje odgovara njihovom rasporedu.

  • Dovoljna je samo srednja škola! Ne trebate fakultetsku diplomu da biste postali knjigovođa. Potrebna vam je samo kvalitetna obuka i pomoć pri svladavanju gradiva.

lm1

Knjigovodstvo za početnike (PDF)

Popis najvažnijih pojmova koje budući knjigovođe trebaju znati.

Koje vještine su potrebne da biste bili uspješni kao knjigovođa

Osnovne matematičke vještine i usmjerenost prema detaljima bitni su za svakoga tko želi imati karijeru u knjigovodstvu. Osim toga, trebali biste moći učinkovito upravljati svojim vremenom. Međutim, s pravim vještinama i dobrim stavom, knjigovodstvo je iznimno isplativ izbor karijere.


Kolika je plaća knjigovođe?

Ne samo da su vrlo traženi zaposlenici, već za svoj posao zarađuju i popriličan novac! Prema pisanju portala Mojaplaća.hr prosječna plaća za knjigovođu u Hrvatskoj je od 4634 do 8374 HRK.  


Kako postati knjigovođa?

posao knjigovode

Ako ste razmišljali o tome da postanete knjigovođa ili ste znatiželjni saznati više, evo kako možete započeti. Najbolji način da postanete knjigovođa je pronaći dobar tečaj koji će vas naučiti osnovama knjigovodstva. Postoje mnoge obrazovne ustanove koje nude ove tečajeve, stoga dobro istražite kako biste pronašli onu koja odgovara vašim potrebama. Nakon što završite tečaj, važno je steći iskustvo u stvarnom svijetu. Osim kroz praksu, koju svaka ozbiljna obrazovna ustanova treba uključiti u svoj program, to možete postići i kroz pripravnički staž ili radeći kao knjigovođa za nekog drugog.

Verificirani programi

Programi obrazovanja su verificirani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za strukovno obrazovanje i oborazovanje odraslih (ASOO) te se upisuju u e-Radnu knjižicu.

Iskustvo u provedbi programa

Učilište ima više od 20 godina iskustva u obrazovanju odraslih. Kroz obrazovne programe dosad se školovalo više od 2500 polaznika, a na učilištu predaje preko 30 stručnjaka iz različitih područja.

Verificirana online nastava

Online nastavu provodimo na programima: Knjigovođa, Internetski marketing i brendiranje, Razvoj i dizajn web sučelja u WordPress-u i Asistent za upravljanje projektima. Na programu Propedeutika psihoterapije provodi se kombinirana nastava.

Mogućnost korištenja vaučera

Iskoristite vaučer financiran od strane HZZ-a kako biste umanjili cijenu svoje edukacije.