23 veljače, 2023

Osnove UX/UI dizajna

Krećete li tek ili ste već donekle svladali materiju i sadržaj šarenog svijeta WordPressa te izrade web-stranica, nije naodmet nadograditi već postojeće znanje s još gradiva. Na raspolaganju vam stoje dodatni razni digitalni alati, softver i programi da taj put bude što bezbolniji.

Uz želju, volju i ponešto snalažljivosti potrebno je malo vremena da se svladaju dodatni procesi koji vam olakšavaju rad u digitalnom okruženju. Pogotovo ako vam je na umu krajnji korisnik. Počinjete li tek u svijetu UX/UI dizajna, ovaj će blog pokriti osnove onoga što trebate znati.

Napomena: postoji mnogo akronima koji se koriste u ovoj industriji, i neke termine nije moguće kvalitetno prevesti na Hrvatski jezik, pa ćemo koristiti njihovu originalnu verziju.

ux ui design 1

UX/UI dizajn je proces stvaranja proizvoda prilagođenih korisniku i estetski ugodnih, bilo da se radi o web stranicama, aplikacijama ili softveru. Igra ključnu ulogu u određivanju uspjeha proizvoda i može poboljšati ili pokvariti korisničko iskustvo.

UX (User Experience) označava korisničko iskustvo i odnosi se na cjelokupni dojam proizvoda, uključujući njegovu jednostavnost korištenja i pristupačnost. S druge strane. UI (User Interface) označava korisničko sučelje i odnosi se na vizualni aspekt proizvoda, uključujući njegov izgled, shemu boja i tipografiju. Zajedno, UX/UI dizajn stvara proizvod koji ne samo da zadovoljava potrebe svojih korisnika, već također izgleda i osjeća se dobro.

ux ui design 3

Osnove UX/UI dizajna


UX (korisničko iskustvo) i UI (korisničko sučelje) dizajn su ključne komponente ukupnog uspjeha proizvoda. I UX i UI usredotočeni su na stvaranje intuitivnog i privlačnog iskustva za korisnike. Dok se UX dizajn fokusira na funkcionalnost i iskustvo proizvoda, UI dizajn fokusira se na njegove vizualne i interaktivne elemente. U ovom blogu ćete bolje razumjeti osnove UX/UI dizajna.

UX dizajn

UX dizajn je proces koji uključuje istraživanje, izradu prototipova i testiranje proizvoda. Njegov glavni cilj je stvoriti iskustvo koje je i korisno i ugodno za korisnike. UX dizajneri rade na stvaranju proizvoda koji zadovoljava potrebe i ciljeve korisnika, a istovremeno je jednostavan za korištenje.

Proces UX dizajna uključuje nekoliko koraka:

1. Istraživanje - uključuje provođenje istraživanja tržišta kako bi se razumjela ciljana publika i njihove potrebe.

2. Izrada prototipa - UX dizajneri stvaraju prototipove proizvoda kako bi testirali njegovu funkcionalnost i prikupili povratne informacije.

3. Testiranje - proizvod se testira kako bi se osiguralo da zadovoljava potrebe i ciljeve korisnika.

4. Ponavljanje - na temelju povratnih informacija, proizvod se usavršava dok ne postigne željenu razinu upotrebljivosti i zadovoljstva.


UI dizajn 

UI dizajn je proces stvaranja vizualnih te interaktivnih elemenata proizvoda. Cilj dizajna korisničkog sučelja je stvoriti proizvod koji je estetski ugodan i jednostavan za korištenje. Dizajneri korisničkog sučelja usredotočeni su na stvaranje sučelja koje je intuitivno i privlačno za korisnike.


Proces UI dizajna uključuje nekoliko koraka:

1. Dizajniranje vizualnih elemenata - dizajneri korisničkog sučelja stvaraju vizualne elemente proizvoda, uključujući gumbe, ikone i druge grafičke elemente.

2. Stvaranje izgleda - dizajneri korisničkog sučelja stvaraju izgled proizvoda, osiguravajući da bude vizualno privlačan i jednostavan za korištenje.

3. Razvijanje interakcija - dizajneri korisničkog sučelja stvaraju interakcije između korisnika i proizvoda, pazeći da budu intuitivne i privlačne.

4. Testiranje - proizvod se testira kako bi se osiguralo da zadovoljava željenu razinu upotrebljivosti i zadovoljstva.

WP prirucnik cover

Priručnik za pokretanje web stranice(PDF)

Saznajte kako izraditi web stranicu u WordPressu!

UX i UI dizajn: zajednički rad

UX i UI dizajn dva su odvojena procesa, ali rade zajedno kako bi stvorili cjelokupno iskustvo za korisnike. I UX i UI dizajneri moraju raditi zajedno kako bi stvorili proizvod koji je i funkcionalan i vizualno privlačan.

UX/UI dizajn je vrlo bitna komponenta uspjeha proizvoda. Oboje imaju za cilj stvoriti iskustvo koje je i korisno te ugodno za korisnike. Razumijevanje osnova UX i UI dizajna može vam pomoći u stvaranju proizvoda koji zadovoljava potrebe i ciljeve vaše ciljane publike. Bez obzira jeste li dizajner, programer i sl., razumijevanje principa UX/UI dizajna presudno je za stvaranje uspješnog proizvoda.

ux ui design 4

Ako želite saznati više, pozivamo vas da provjerite naš program Razvoj i dizajn web sučelja u WordPressu. Naučite samostalno izrađivati i održavati web stranicu kroz CMS sustav WordPress uz profesionalce iz područja razvoja i dizajna web sučelja u okviru strukturiranog obrazovnog programa s jasnim ishodima učenja.

WP prirucnik cover

Priručnik za pokretanje web stranice (PDF)

Saznajte kako izraditi web stranicu u WordPressu!

Verificirani programi

Programi obrazovanja su verificirani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za strukovno obrazovanje i oborazovanje odraslih (ASOO) te se upisuju u e-Radnu knjižicu.

Iskustvo u provedbi programa

Učilište ima više od 20 godina iskustva u obrazovanju odraslih. Kroz obrazovne programe dosad se školovalo više od 2500 polaznika, a na učilištu predaje preko 30 stručnjaka iz različitih područja.

Verificirana online nastava

Online nastavu provodimo na programima: Knjigovođa, Internetski marketing i brendiranje, Razvoj i dizajn web sučelja u WordPress-u i Asistent za upravljanje projektima. Na programu Propedeutika psihoterapije provodi se kombinirana nastava.

Mogućnost korištenja vaučera

Iskoristite vaučer financiran od strane HZZ-a kako biste umanjili cijenu svoje edukacije.