15 prosinca, 2022

Što je WordPress?

U 21. stoljeću posjedovati vlastiti dio Interneta ili održavati digitalno tj. profesionalno prisustvo na istom više nije nedostižno. Sve ovisi o sklonostima, potrebama, željama i na kraju cilju pojedinca što želi dostići kao konačni rezultat. 

Napomena: postoji mnogo akronima koji se koriste u ovoj industriji, i neke termine nije moguće kvalitetno prevesti na Hrvatski jezik, pa ćemo koristiti njihovu originalnu verziju.

WP 11

Kako bi postigli točno zacrtani cilj potrebno je imati viziju, pronaći (osmisliti) ime, zakupiti (digitalni) prostor te u konačnici imati na umu ciljanu publiku i doseg koji potencijalno možete ostvariti.

Želite li ponuditi svoje usluge, proizvode ili na kraju dana sebe kao profesionalca u određenoj branši potrebna vam je web stranica kao i pripadajuća mailing lista kontakata s kojima ćete komunicirati na redovitoj bazi, i/ili ih obavještavati o novostima iz vaše sfere djelovanja.
Iako, za takvu uslugu možete platiti web dizajneru po vlastitom odabiru, uz sva trenutno dostupna (online) znanja, tečajeve, programe i razne tutorijale imate mogućnost (uz malo truda, upornosti te snalažljivosti) napraviti sami svoj blog, web stranicu, web portal i sl.

wp blog fotka 2

WordPress (WP) je najfleksibilniji, najdostupniji i najpopularniji sustav za upravljanje sadržajem na svijetu! WordPress je jedan od najpoznatijih Content Management System-a (CMS). CMS je platforma koja se koristi za uređivanje sadržaja, uređivanje izgleda te kreiranje i održavanje web stranica. 

Najprivlačnija karakteristika WordPress-a je jednostavnost korištenja. Samo instaliranje je vrlo nezahtjevno, nudi veliki broj proširenja i/ili mogućnosti uz funkcionalne te kvalitetne predloške. Sve što vam je (tehnički) potrebno za pokretanje su domena (web adresa vaše stranice) i hosting (usluga koja pohranjuje datoteke vaše web stranice na server).

Trenutna je procjena da je oko 43% svih web stranica na Internetu upravo napravljeno u WordPressu te slovi za najpopularniji CMS softver u upotrebi. Zgodno je napomenuti da se na dnevnoj bazi kreira preko 50 tisuća novih stranica napravljenih u WordPressu. Vrlo je popularan zbog lakog korištenja. Mnoge velike tvrtke kao što su: Disney, Facebook, Reuters, Forbes, CNN, MTV, BBC, itd.) koriste WordPress platformu upravo zbog odličnih karakteristika koje pruža.

WP prirucnik cover

Priručnik za pokretanje web stranice(PDF)

Saznajte kako izraditi web stranicu u WordPressu!

WordPress u svojim začecima je bio zamišljen kao sustav za izradu i/ili pisanje blogova. Ta početna uloga je već odavno nadmašena te se danas koristi kao vrhunski CMS (Content Management System) softver odnosno sustav za upravljanje sadržajem. WordPress se konstantno nadograđuje novim temama, dodacima i widgetima. Brojka od preko 29 tisuća pluginova koji trenutno postoje za WordPress (redovito nastaju novi) ukazuje i omogućuje niz dodatnih mogućnosti te proširenja na gotovo svakodnevnoj bazi.

8

Ako želite saznati više, pozivamo vas da provjerite naš program Razvoj i dizajn web sučelja u WordPressu. Naučite samostalno izrađivati i održavati web stranicu kroz CMS sustav WordPress uz profesionalce iz područja razvoja i dizajna web sučelja u okviru strukturiranog obrazovnog programa s jasnim ishodima učenja.

WP prirucnik cover

Priručnik za pokretanje web stranice (PDF)

Saznajte kako izraditi web stranicu u WordPressu!

Verificirani programi

Programi obrazovanja su verificirani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za strukovno obrazovanje i oborazovanje odraslih (ASOO) te se upisuju u e-Radnu knjižicu.

Iskustvo u provedbi programa

Učilište ima više od 18 godina iskustva u obrazovanju odraslih. Kroz obrazovne programe dosad se školovalo više od 2500 polaznika, a na učilištu predaje preko 30 stručnjaka iz različitih područja.

Verificirana online nastava

Online nastavu provodimo na programima: Knjigovođa, Stručnjak za internet marketing i Voditelj pripreme i provedbe EU projekata. Na programu Propedeutika psihoterapije provodi se kombinirana nastava.