8 ožujka, 2022

Tečaj knjigovodstva: Svih 21 faktora za odabir najbolje škole

Postoji mnogo obrazovnih ustanova koje podučavaju knjigovodstvo, ali nisu sve jednako dobre. Može biti izazovno pronaći onu pravu za vas.

Najbolji način da naučite knjigovodstvo je pohađanje obrazovnog programau uglednoj instituciji. Međutim, neki obrazovni programi nisu tako dobri kao što se čine jer pružaju samo teoriju bez praktičnog dijela nastave ili iskustva iz stvarnog svijeta kroz vježbe i zadatke. Ako želite biti sigurni da nećete baciti novac u vjetar onda morate odabrati kvalitetan program umjesto nasumce odabranog programa upitne kvalitete. 

Kako bismo vam pomogli da odaberete pravu obrazovnu ustanovu , sastavili smo popis čimbenika koji će vam pomoći da odlučite gdje se upisati kako biste stekli najbolje znanje o knjigovodstvu i postali knjigovođa u najkraćem roku.

1. Jesu li predavači kvalificirani?

Jedna od najvažnijih stvari na koju treba obratiti pažnju pri odabiru obrazovne ustanove je znanje i iskustvo predavača. Imaju li praktično iskustvo u knjigovodstvu? Imaju li dovoljno godina iskustva podučavajući druge kako dobro obavljati knjigovodstveni posao? Ako je tako, onda znate da će vaš tečaj predavati netko tko zna o čemu priča i ima stvarno iskustvo.

Izuzetno smo ponosni što zapošljavamo samo najkvalificiranije predavače, koji sa sobom nose godine vrijednog iskustva. Našim polaznicima najbolje koristi učenje od onih koji su radili i rade kao profesionalni knjigovođe i koji znaju što je potrebno napraviti da bi bili uspješni u tom poslu.

Svaki od naših predavača svakodnevno radi kao knjigovođa tako da vas može naučiti ne samo teoriji nego i kako primijeniti ovo stečeno znanje u vašem poslovnom okruženju.

Stoga nije neuobičajeno da naši predavači često dobivaju ovakve pohvale od naših polaznika: "Dugo mi je trebalo da se odlučim upisati program i nisam požalila. Ugodno sam iznenađena profesionalnošću predavača, individualnom pristupu svakom polazniku te pomoći referade. Svakako preporučam." – Sonja


2. Nudi li obrazovna ustanova i tečajeve u učionici i online (u stvarnom vremenu)?

tečaj knjigovodstva online

Ovo je važno razmotriti, posebno ako želite priliku za interakciju s drugim polaznicima i predavačima.

Neki polaznici preferiraju iskustvo osobnog pohađanja nastave, dok se drugim polaznicima sviđa fleksibilnost koju nude online obrazovni programi. Ako odaberete online program, pobrinite se da se program izvodi u stvarnom vremenu kako biste imali priliku postavljati pitanja i dobiti povratne informacije od predavača.

Sjajna stvar kod online tečaja je što ga možete pogledati kasnije ako ste propustili predavanje uživo ili samo želite osvježiti pamćenje.

Online nastava je odličan način za polaznike koji žive predaleko od svoje obrazovne ustanove da sudjeluju u istim lekcijama i interakcijama s predavačima kao i oni koji pohađaju u učionici. Primjerice, to znači da netko tko živi u Splitu može iskoristiti ovu priliku, a da zapravo ne mora fizički ići u Zagreb. Samo pazite da obrazovna ustanova nudi online tečaj u stvarnom vremenu umjesto uobičajenih unaprijed snimljenih videa.


3. Nudi li obrazovna ustanova samo unaprijed snimljene satove dostupne na zahtjev?

To bi mogao predstavljati problem ako zatrebate dodatnu pomoć ili imate pitanja. Možda ćete primjetiti da neki od jeftinih obrazovnih programa nude samo unaprijed snimljene satove na zahtjev. To može biti pomalo frustrirajuće jer niste u mogućnosti dobiti pomoć i pojašnjenje kada je to potrebno. Samostalno učenje knjigovodstva može biti teško pa potražite obrazovni program koji ima predavanja uživo. Ako obrazovna ustanova ne nudi izvođenje programa u stvarnom vremenu, onda je bolje potražiti onu koja nudi. Važno je dobiti pomoć u tijeku učenja kada je to potrebno umjesto da se sami borite s lekcijama bez ikakve pomoći.


4. Koliko dugo su snimljena predavanja dostupna?

Pripazite na ovo ako se odlučite na online tečaj knjigovodstva. Tu naravno mislimo na online obrazovni program koji se izvodi u stvarnom vremenu. Neke ustanove uopće ne snimaju predavanja. To vam može biti veliki problem ako vaš raspored nije baš fleksibilan i ne stižete sve obaviti na vrijeme.

Pobrinite se da škola koju razmatrate nudi tečaj sa predavanjima koja su dostupna online dulje vrijeme. To će vam omogućiti da naknadno gledate nastavu i vodite bilješke bez osjećaja žurbe.

Našim snimljenim predavanjima možete pristupiti tijekom cijelog trajanja programa, tako da se uvijek možete vratiti i pregledati gradivo po potrebi. Snimke postaju dostupne do 24 sata nakon svakog sata tako da ćete im moći brzo pristupiti i osvježiti znanje ili nadoknaditi propušteno ako ste nešto propustili, a ostaju vam dostupne 30 dana od završetka programa.


5. Kakva je kvaliteta obrazovnog programa?

Kvalitetan obrazovni program trebao bi biti dobro isplaniran i organiziran na način koji polaznicima omogućuje učinkovito učenje.

Visokokvalitetni obrazovni programi obično su vrlo detaljni s puno praktičnih primjera, zadacima na kraju svakog odjeljka, vježbama koje pružaju povratne informacije za poboljšanje kako biste bili sigurni da razumijete ključne koncepte prije nego što krenete dalje.

Obrazovni programi loše kvalitete mogu biti vrlo frustrirajući i možda neće dovoljno detaljno pokriti gradivo. Također možda neće imati nikakve zadatke ili vježbe koje će vam otežati samostalno učenje. Važno je istražiti prije nego što odaberete obrazovnu ustanovukako biste znali što očekivati od obrazovnog programa.


6. Jesu li obrazovna ustanova i program priznati od strane službene državne institucije?

dopusnica knjigovoda

Ovo je važan faktor koji treba uzeti u obzir pri odabiru obrazovne ustanove, posebno ako planirate nastaviti školovanje nakon završetka obrazovnog programa ili ako želite pronaći posao u budućnosti. Neki poslodavci priznaju samo diplome iz akreditiranih obrazovnih ustanova, stoga je važno provjeriti da li je obrazovna ustanova koju razmatrate akreditirana od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Obavezno pitajte ustanovu posjeduje li dopusnicu za izvođenje programa prije upisa na obrazovni program. Trebate se uvjeriti da sve certifikate koje dobijete završetkom obrazovnog programa potječu od službene institucije. Poslodavci možda neće vrednovati neakreditiranu ustanovu, stoga je najbolje izbjegavati te opcije.

Svi naši programi su odobreni od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja te se po završetku unose u e-radnu knjižicu.


7. Koju vrstu certifikata ću dobiti?

Uvjerenje knjigovoda

Neki polaznici će možda htjeti pronaći školu koja nudi uvjerenje o završetku nakon završenog obrazovnog programa. Uvjerenje može biti korisno ako tražite način da demonstrirate svoje nove vještine potencijalnim poslodavcima ili ako planirate nastaviti školovanje u budućnosti.

Vaš budući poslodavac će možda htjeti vidjeti neku vrstu potvrde, tako da saznajte unaprijed koje su vam opcije. Certifikat signalizira vašem budućem potencijalnom poslodavcu da ste proaktivni i sposobni steći nova znanja i vještine.

Svi naši polaznici dobivaju uvjerenje uvjerenje o osposobljavanju koje se upisuje u E-radnu knjižicu, a ovjerava ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja.


8. Uvjeti za upis polaznika?

Svaka obrazovna ustanova ima različite uvjete za upis, stoga je važno prije prijave saznati što je potrebno. Naš program za osposobljavanje za knjigovođe može upisati svatko tko je završio najmanje četverogodišnju srednju školu i ima osnovno znanje rada na računalu. S obzirom da osim nastave u učionici nudimo i nastavu online, upisati se mogu polaznici iz bilo kojeg dijela Hrvatske i svijeta.


9. Što prijašnji polaznici kažu o programu?

Pokušajte odabrati obrazovnu ustanovu koja ima pozitivna iskustva bivših polaznika jer to mnogo govori o programu. Ako drugi ljudi nisu imali ništa dobro za reći o tečajevima koje su pohađali, najbolje je izbjegavati te obrazovne ustanove i pronaći onu koja ima bolje ocjene. Evo što su polaznici rekli o našem programu za osposobljavanje za knjigovođe:

"Profesorica je super jer stvarno sve detaljno objasni i u bilo kojem trenutku je dostupna za bilo kakva pitanja."

”Predavači su odlični, sve je lijepo objašnjeno, materijali pripremljeni, ako nešto nismo shvatili uvijek su tu da objasne, tijekom predavanja ili mailom kasnije. Jako sam zadovoljna sa svim. Hvala Vam.”

“Jako sam zadovoljna. Sve se lijepo objasni, otvorenost za pitanja, savjetovanje i konzultacije.”


10. Koliko traje obrazovni program?

Neki obrazovni programi mogu biti vrlo kratki što vam možda neće dati dovoljno vremena za svladavanje gradiva. Ako je obrazovni program prekratak, možda neće ponuditi dovoljno informacija za stjecanje znanja koje vam je potrebno. Zato naš program ima opsežnih 170 sati učenja sa 110 sati posvećenih teoriji i 60 sati sa praktičnim vježbama u pravom knjigovodstvenom servisu.

lm1

Knjigovodstvo za početnike (PDF)

Popis najvažnijih pojmova koje budući knjigovođe trebaju znati.

11. Hoće li biti praktične nastave?

Neke obrazovne ustanove ne nude praktičnu nastavu za svoje polaznike što vam može otežati stjecanje znanja. Obrazovni programi moraju biti interaktivni i omogućiti polaznicima da prakticiraju ono što nauče u sigurnom okruženju prije nego što ga primjene u stvarnom svijetu.  

U našoj Ustanovi dajemo veliku važnost praktičnom dijelu nastave koja se odvija po završetku programa. U tom trenutku polaznici će odraditi čak 60 školskih sati praktične nastave u knjigovodstvenom servisu po vlastitom izboru. Polaznik treba pronaći mjesto za izvođenje ovog preostalog dijela obuke, a ako je potrebno osoblje škole će u tome vrlo rado pomoći!


12. Koju vrstu podrške polaznicima program nudi?

Važno je pronaći tečaj koji ima podršku izvan redovnih sati nastave. Mogućnost kontaktiranja svog predavača je veliki plus.

Svi naši predavači dostupni su prije i nakon predavanja na našem polazničkom portalu Zpolaznik gdje polaznici mogu postavljati pitanja i dobiti pomoć u razumijevanju gradiva. Sve poruke se nalaze na jednom mjestu što omogućuje da se na njih brzo odgovori i da ne dođe do nekih grešaka u komunikaciji. Također osigurava da se poruke ne zaborave i da im se uvijek možemo vratiti. Osim toga, polaznici na portalu mogu vidjeti i sve novosti ili najave koje su relevantne za njihov predmet.


13. Koja literatura je potrebna za pohađanje nastave?

tečaj za knjigovodstvo

Korisno je znati koje knjige će vam trebati prije upisa na tečaj kako ne bi bile dodatni trošak uz cijenu školarine. Neke škole zahtijevaju određene knjige, a druge ne, a to je važno saznati ako je to važno za vaš izbor umjesto da gubite novac na kupnju nečega što vam možda neće trebati. 

Naš program ne zahtijeva nikakvu dodatnu literaturu jer imamo sve obrađeno u našoj internoj skripti od 140 stranica koja je dostupna svim našim polaznicima besplatno nakon prijave.


14. Cijena programa?

tečaj knjigovodstva cijena

Ovo je s pravom važan čimbenik za mnoge polaznike. Prilikom odabira obrazovne ustanove važno je saznati kolika će biti cijena i ima li kakvih skrivenih troškova kao što je naplata završnog rada i sl. Budite oprezni sa obrazovnim ustanovama koje nude sumnjivo niske cijene u usporedbi s drugim programima. To obično znači da škola nudi svoje tečajeve online samo kao snimke bez prakse i bez osobnog kontakta s mentorom ili pak kvaliteta tečaja nije na razini.

Cijena programa za osposobljavanje za knjigovođu naše ustanove je vrlo razumna kada se uzme u obzir sve što je uključeno: polaznici dobivaju 170 sati predavanja u u stvarnom vremenu (online ili u učionici), podršku predavača koji zaista rade kao knjigovođe, studijsku skriptu na 140 stranica koja je besplatna, pristup našem portalu koji ima sve potrebne informacije i upis u e-radnu knjižicu nakon završetka. Posebne cijene i popusti vrijede za polaznike, nezaposlene, bivše polaznike, za upis 2 ili više članova iste obitelji, za upis 2 ili više osoba iz iste tvrtke. Željeli smo naš program učiniti dostupnim što većem broju polaznika, pa zato nudimo do 12 mjeseci beskamatnog plaćanja preko kartica tako da je naša škola pristupačna za sve koji se ozbiljno žele početi baviti knjigovodstvom!


15. Naplaćuje li škola pad ispita?

Neke obrazovne ustanove naplaćuju ponovno polaganje ispita ako ne položite prvi put. Ovo može biti skupa pogreška ako morate više puta polagati predmet. Saznajte unaprijed kako se kasnije ne biste iznenadili.

U našoj Ustanovi želimo da svi naši polaznici uspiju te stoga nema naknade za ponovno polaganje završnih ispita.


16. Postoje li rokovi (i penali) za završetak programa?

Rokovi su mnogima važni, jer omogućuju da se program završi na vrijeme, ali je također dobro saznati nudi li obrazovna ustanova fleksibilnost. Svi imamo pretrpan raspored i ponekad učenje može potrajati dulje nego što je predviđeno. Korisno je unaprijed znati koje su vam mogućnosti u slučaju da vam treba dodatno vrijeme da sve dovršite ili ako se pojave osobne okolnosti koje otežavaju praćenje programa. Naša obrazovna ustanova neće vas novčano kazniti ako vam je potrebno više vremena od predviđenih 3 mjeseca koliko traje program. Kod nas program možete završiti u roku od 12. mjeseci od završetka nastave.


17. Ima li skrivenih troškova?

Kao što je već spomenuto, neke će škole naplaćivati polaznicima svaki neuspjeli ispit, nezavršetak programa na vrijeme itd. Saznajte sve skrivene troškove prije nego što se na bilo što obvežete kako biste mogli donijeti informiranu odluku. U našoj Ustanovi nema skrivenih troškova!


18. Lokacija škole?

Lokacija obrazovne ustanove je važan čimbenik koji treba uzeti u obzir ako planirate upisati obrazovni program koji se izvodi u učionici. Ako živite daleko od škole, može postati teško ili skupo dolaziti redovito. Također biste trebali pitati koje su mogućnosti prijevoza i parkinga dostupne. Da li se obrazovna ustanova nalazi u užem centru grada, pa treba uzeti u obzir neizbježne prometne gužve?

Osim učenja online u stvarnom vremenu nudimo i tradicionalno iskustvo učenja u učionici ako je to nešto što vam se više sviđa. Možete doći u našu Ustanovu u Zagrebu koja se nalazi na adresi Selska 119 - dovoljno je blizu za lako parkiranje, a autobusna linija koja dobro povezuje sve dijelove grada nalazi se tik ispred same zgrade.


19. Knjigovodstveni softver koji obrazovna ustanova koristi?

tečaj knjigovodstva online 4

Prikaz iz knjigovodstvenog programa Minimax

Korisno je znati koji knjigovodstveni softver obrazovna ustanova koristi. Različite ustanove koriste različiti softver, tako da bi bilo dobro da obrazovna ustanova koju odaberete nudi nastavu u softveru koji trenutno koristi većina tvrtki.

Naš program će vas opremiti znanjem i vještinama za rad koje ćete moći primjeniti u bilo kojem softveru. Međutim, na našem tečaju koristimo Minimax, koji je trenutno jedan od najpopularnijih knjigovodstvenih softverskih programa. Izvrstan je jer ga ne morate instalirati na svoje računalo pa će raditi čak i ako imate stariji uređaj. Program će raditi na bilo kojem računalu sa internet vezom.


20. Hoću li morati putovati kako bih pristupila završnom ispitu ako učim putem interneta?

Ako učite online onda je dobra ideja saznati traži li škola od polaznika pohađanje završnog ispita koje će zahtijevati putovanje u veći grad u vašoj blizini. To može biti skupo, nepotrebno i možda se neće uklopiti u vaš raspored, pa je najbolje da sve ove informacije dobijete unaprijed.

Ako nas pitate, polaznici ne bi trebali biti obvezni putovati u najbliži veliki grad kako bi položili ispit ako su cijelo vrijeme studirali online. Zato ne zahtijevamo nikakva putovanja za polaganje završnih ispita - možete ih polagati izravno sa svog računala!

lm1

Knjigovodstvo za početnike (PDF)

Popis najvažnijih pojmova koje budući knjigovođe trebaju znati.

21. Konačno, kolika je stopa završetka programa?

Stopa završetka govori o tome koliko studenata zaista završi program. Ako obrazovna ustanova ima niske stope završetka, to može biti zato što ne nudi dovoljno podrške ili nešto nije u redu s  programom kao što je neažurnost ili irelevantnost na trenutnom tržištu rada. Neke obrazovne ustanove će učiniti sve da vas uvjere da se prijavite čak i ako to znači da na kraju možda nećete biti uspješni. Provjerite koja je stopa završetka programa u obrazovnoj ustanovi koju razmatrate, a ako vam ne žele dati taj podatak, postoji samo jedan razlog za to - bježite što dalje.

Stopa završetka našeg programa je vrlo visoka i imamo 91% polaznika koji završavaju u roku jer imamo osobni pristup svim našim polaznicima. Povratne informacije i mišljenje naših polaznika shvaćamo vrlo ozbiljno i stalno se trudimo poboljšati. Zato je naš NPS (Net Promoter Score) rezultat u 2020. za naš program za osposobljavanje za knjigovođe iznosio odličnih 9,15 od mogućih 10!

Nudimo konstantnu podršku dok ne završite program, bez obzira koliko dugo traje! A budući da znamo da svatko uči drugačije, imamo različite metode podučavanja koje mogu zadovoljiti svačije potrebe.


Zaključak

Prilikom odabira obrazovne ustanove i obrazovnog programa za učenje knjigovodstva, trebali biste uzeti u obzir sve ove čimbenike. To će jamčiti da je program vrijedan vašeg vremena i novca. Poslujemo više od 19 godina pa znamo što je potrebno da budete uspješni kao novi knjigovođa! Naš prioritet broj jedan je uspjeh naših polaznika – dođite se u to uvjeriti već danas!

Pročitajte još: Tečaj knjigovodstva: Postanite knjigovođa na učinkovit način uz naš program osposobljavanja (dostupno i online).

Verificirani programi

Programi obrazovanja su verificirani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za strukovno obrazovanje i oborazovanje odraslih (ASOO) te se upisuju u e-Radnu knjižicu.

Iskustvo u provedbi programa

Učilište ima više od 20 godina iskustva u obrazovanju odraslih. Kroz obrazovne programe dosad se školovalo više od 2500 polaznika, a na učilištu predaje preko 30 stručnjaka iz različitih područja.

Verificirana online nastava

Online nastavu provodimo na programima: Knjigovođa, Internetski marketing i brendiranje, Razvoj i dizajn web sučelja u WordPress-u i Asistent za upravljanje projektima. Na programu Propedeutika psihoterapije provodi se kombinirana nastava.

Mogućnost korištenja vaučera

Iskoristite vaučer financiran od strane HZZ-a kako biste umanjili cijenu svoje edukacije.